NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA OBELEŽAVA SE DO 22. MAJA

U Srbiji se tradicionalno od 1991. godine, u trećoj nedelji maja meseca, obeležava Nedelja zdravlja usta i zuba. Ove godine Nedelja zdravlja usta i zuba se kao i prethodne godine obeležava od 16. do 22. maja pod sloganom „Zdrave navike za zdrave zube”. Svetska zdravstvena organizacija definiše oralno zdravlje kao „stanje bez hroničnog bola usta i lica, bez malignih bolesti usne duplje i grla, oralnih infekcija i rana, bez oboljenja desni, karijesa, gubitka zuba, kao i bez drugih oboljenja i stanja koji ograničavaju kapacitet osobe da žvaće, grize, smeje se, govori i negativno se odražavaju na psiho-socijalno blagostanje”. Bolesti usta i zuba uzrokuju bol, nelagodnosti, ali mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po opšte zdravlje. Zbog zdravstvenih, socijalnih I ekonomskih posledica oboljenja usta i zuba predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Primena adekvatnih mera u mlađem životnom periodu omogućava unapređenje opšteg i oralnog zdravlja u kasnijem životnom periodu. Stoga se posebna pažnja u planiranju i primeni preventivnih stomatoloških mera posvećuje deci I mladima. Naročito značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca školskog i predškolskog uzrasta kod kojih se mogu sprovesti skoro sve mere zaštite stalnih i preostalih mlečnih zuba.

Kampanja je usmerena na značaj oralnog zdravlja za opšte zdravlje, samopouzdanje, socijalne odnose a utiče I na ključne funkcije kao što su govor i spavanje. Zavod za javno zdravlje u saradnji sa dečijom preventivnom stomatologijom Doma zdravlja Kruševac u toku nedelje zdravlja usta i zuba imaće brojne aktivnosti.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se plasiraju u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, a podstiče se i uključivanje poruka o bezbednom fizičkom okruženju, kao i uticaju konzumiranja alkohola i pušenja na oralno zdravlje.