KOVID PROPUSNICE U SRBIJI SE UKIDAJU OD SUBOTE

Nakon više meseci primene kovid propusnica, Krizni štab za borbu protiv koronavirusa danas je na sednici odlučio da one budu ukinute i samim tim ublaži epidemiološke mere u Srbiji, rekla je nakon sednice ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Na osnovu učestalosti oboljevanja i umiranja imamo smirivanje situacije. Vidimo da su bolnice počele da se vraćaju u normalni režim rada. To su pokazatelji  koji su uslovili da dođe do ublazavanje mera, čulo se posle sednice Kriznog štaba.

Ministarka Darija Kisić Tepavčevič je rekla da ostaje preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru. „U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno“, rekla je ona. Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

Podsećamo, kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važile posle 22 časa, da bi sa porastom broja novozaraženih njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 20 časova.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa odlučeno je da se četvrta i peta doza vakcine preporuči samo ugroženim grupama građana, kao i onima koji, zbog vakcine koje nisu priznate u svim državama, ne mogu da putuju.