PODRŠKA RAZVOJU SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA U KRUŠEVCU

U Kruševcu je otvorena, u okviru istoimenog projekta, Kancelarija za podršku razvoju socijalnog preduzetništva pod imenom “Centar za socijalno preduzetništvo Kruševac”, koji predstavlja specijalizovanu instituciju za podršku sadašnjim i budućim socijalnim peduzetnicima. Centar za socijalno preduzetništvo će realizovati istraživanje u kom će biti utvrđeni broj, struktura i potrebe za podrškom zajednice socijalnih preduzetnika u Kruševcu, a s obzirom da takvi podaci ne postoje. Na osnovu dobijenih rezultata svim poslovnim subjektima koji posluju po modelu socijalnog preduzetništvabiće ponuđeno učešće na Mini-sajmu socijalnog preduzetništva u Kruševcu. Posle decenijskog rada na Nacrtu zakona, na sednici Narodne skupštine 4. februara 2022. usvojen je Zakon o socijalnom preduzetništvu. Zakon predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja za sektor socijalnog preduzetništva u Evropi i po prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za sektor u kojem posluje oko 500 preduzeća. Centar za socijalno preduzetništvo nije prva ovakva kancelarija koja se otvara kao podrška socijalnom preduzetništvu u Srbiji, ali dosadašnji pokušaji se nisu pokazali kao uspešni.

Centar za socijalno preduzetništvo radiće svakog radnog dana od 9 do 13 sati u Jugovićevoj 17/3. Plan je da Centar za socijalno preduzetništvo bude otvoren i nakon završetka projekta u julu sledeće godine.

Projekat „Kancelarija za podršku razvoju socijalnog preduzetništva Kruševac“ sprovodi Udruženje građana za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt“ iz Kruševca. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).