JOŠ 61 LEK NA POZITIVNOJ LISTI LEKOVA

Na novoj listi lekova naći će se terapijske alternative lekova za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, reumatološka oboljenja. Takođe, na listi se nalaze i inovativni lekovi za pacijente koji boluju od psorijaze i metastatskog melanoma, a koji su BRAF pozitivni, rekla je direktorka Fonda gostujući u Dnevniku RTS-a. Sanja Radojević Škodrić napomenula je da očekuje da se na nekoj od narednih sednica Vlade Srbije usvoji nova lista lekova.

 

Država planira da ove godine sklopi ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja. Javni poziv klinikama otvoren je do 31. januara, napominje direktorka Fonda.Prema njenim rečima, o trošku Fonda je na vantelesku oplodnju 2015. godine upućeno 1.700 ljudi, a 2018. oko 3.800. Radojević Škodrićeva ukazuje da je u 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

 

„Druga značajna stvar je da oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne, mogu da apliciraju i za drugo dete iz vantelesne“, navodi direktorka Fonda.Radojević Škodrićeva ukazuje da će ove godine biti donet novi pravilnik za lečenje u inostranstvu. „Staviće se indikacije i bolesti koje do sada nisu mogle da se leče u inostranstvu. Biće omogućeno i da se u inostranstvu rade neke genetske analize“, istakla je direktorka Fonda.

 

Navodi da je krajem novembra otvoren kontakt-centar pri Fondu, u kom građani mogu da saznaju koja su njihova prava kada je reč o zdravstvenom osiguranju.Broj info-linije na kom građani mogu da se raspitaju o lečenju u inostranstvu je 011 2053 683. Broj kontakt-centar za sve informacije je 0700 333 443 (po ceni lokalnog poziva) i 011 735 0900 za pozive preko mobilnih mreža i iz inostranstva. Mejl na koji građani mogu da zatraže informacije je kontakt.centar@rfzo.rs.

 

Izvor: rts.rs