ČISTI PONEDELJAK, PRVI DAN VASKRŠNJEG POSTA

Za pravoslavne vernike danas je Čisti ponedeljak, prvi dan Velikog posta koji najavljuje najveći hrišćanski praznik Vaskrs – koji će se ove godine proslavljati 24. aprila. Sedmonedeljni Časni post temelj je hrišćanskog puta, prvi na putu spasenja, ali i prilika za uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima.

Počeo je Veliki post. Oni koji odluče da poštuju njegova pravila, dužni su da jedu posnu hranu, da dane provode u molitvi, praštanju i pokajanju. Post je duševna hrana, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela. Sastavni deo treba da bude i promišljanje o drugima, oprost grehova i molitva za dobro svih.

Traje 48 dana, odnosno sedam nedelja. Prva sedmica zove se Čista, tokom koje se sprema cela kuća – čisti, pere, otkuvava posuđe…. Druga je Pačista. Treća je Krstopoklona, jer se vernicima iznosi Časni krst na poklonjenje i celivanje. Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je na sredini posta. Peta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta, Cvetna, nazvana je po cveću i zelenim grančicama koje su bacane pred Hrista pri njegovom ulasku u Jerusalim. Sedma, poslednja sedmica je Strasna ili Velika. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak.

Tokom ovih sedam nedelja, posti se na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino. Samo na Blagovesti, 7. i Cveti, ove godine 17. aprila, dozvoljna je riba.