BELOVODSKA ROZETA URUČENA RADOŠU BAJIĆU

Centralno veče 47. Belovodske rozete Srbije, posvećeno je dodeli nagrade – rozeti „Cvet u kamenu“.  Organizatori su Kulturni centar, KUD „Ratko Jovanović“, MZ Bela Voda, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

Višednevna, autentična kulturna manifestacija „Belovodska rozeta“ tokom nekoliko programskih dana, ima različite aktivnosti. Tradicionalno, organizuje se 27. po redu vajarska kolonija „Belovodski peščar“, sa učešćem akademskih vajara iz Beograda i 12. mozaičarska kolonija „Mladen Srbinović“, u okviru koje svoje umetničko umeće dočaravaju akademski slikari iz Beograda. Program „Rozeta Srbije“ počeo je posetom Muzeju klesarstva i vajarstva u Beloj Vodi (veliki amfiteatar), nakon čega je uručena nagrada „Cvet u kamenu“ Radošu Bajiću, istaknutom dramskom umetniku. Besedu o ovogodišnjem slavodobitniku održali su dramski umetnik Nela Mihajlović i književnik Petar Arbutina. Publici se obratila direktor Kulturnog centra Violeta Kaplarević ističući značaj manifestacije u nacionalnim okvirima, ali i označavajući je kao čuvara tradicije klesarskog zanata.

Gradonačelnik Jasmina Palurović  istakla je da je Belovodska rozeta umetnička manifestacija koja daje prepoznatljivost svakom kulturnom letu koje se organizuje na teritoriji grada Kruševca i svojevrstan je brend Bele Vode. „Cvet u kamenu“, kao njen sinonim – simbol je srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole. „Nizu dobitnika koji posebno promovišu ovaj kraj, iz koga i sam potiče, pridružuje se i glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić. Pored glumačkog opusa, njegovu uspešnu i bogatu profesionalnu karijeru obeležavaju i osvedočeni rezultati kao autora i producenta. Značajan doprinos afirmaciji naših kulturnih vrednosti, Bajić je dao i u oblasti književnosti i novinarstva. Večeras je ponovo sa nama i ja osećam samo zadovoljstvo i sreću što mogu da mu uručim nagradu i da ga pitam kakve su prognoze za leto, da li će selo ponovo da gori, makar na televiziji i da li imamo dobru konkurenciju među babama za češljanje?  Ili je – da ga citiram, „propala stvar načisto“?“, završila je gradonačelnik Palurović.

„Cvet u kamenu“ slavodobitniku je uručila gradonačelnik Jasmina Palurović, a Povelju direktor Kulturnog centra Violeta Kaplarević. Zahvaljujući na priznanju Radoš Bajić je rekao da mu je posebno drago što jedno ovakvko priznanja prima na obali svoje Morave. „I kada me je majka davne 1968. ispratila u srednju školu u Niš, zarekao sam se da se nikada neću odreći svog zavičaja i Morave i tog zaveta se držim i danas. Večeras su i moje kolege iz serije „Selo gori,….“ i ovde javno pred svima vama im se zahvaljujem na svemu učinjenom, a molim vas da minutom ćutanja odamo poštu onima koji su ostvarili velike role u serijalu, a nisu više među nama“.

Radoš Bajić je rođen 24. septembra 1953. godine u selu Medveđa kod Trstenika od oca Miloša i majke Vere. Osnovnu školu je završio u svom rodnom selu, a srednju muzičku školu u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1976. godine u klasi profesorke Ognjenke Milićević. Svoju profesionalnu karijeru je započeo još kao student ulogom Nedeljka Čabrinovića u režiji Veljka Bulajića 1975. godine. Kao izrazito talentovan mladi glumac, odmah po završetku školovanja biva pozvan u angažman gotovo svih beogradskih pozorišta. Na samom početku karijere, nagoveštavajući svoju svestranost i komplementarnost svog talenta piše svoje prvo autorsko delo — monodramu Led, koju igra preko 1000 puta po selima i gradovima Srbije i Jugoslavije i sa kojom postiže ogroman uspeh. Od početka svoje bogate karijere filmsko-televizijskog glumca ostvario je preko 100 uloga na filmu i na televiziji. Sarađivao je sa najznačajnijim filmskim i televizijskim rediteljima i ostvario je izvanredne uloge u filmovima, TV dramama i serijama. Krajem 2007. je na lokacijama u svom rodnom mestu i okolini snimio TV seriju, čiji je scenarista i reditelj „Selo gori, a baba se češlja” koja govori o srpskom selu i životu ljudi u njemu. Serija „Selo gori“ je postigla najveću moguću gledanost na medijskom prostoru Srbije i eks Jugoslavije.

U kulturnom rogramu izveden je kratak skeč glumaca iz serije „Selo gori, a baba se češlja“ – Radoš Bajić, Ljiljana Stepanović, Olga Odanović, Nela Mihajlović, Apostol Apostolović i Nikola Džamić, uz izvođenje glavne muzičke numere iz serijala.

Pored velikog broja meštana Bele Vode, manifestaciji su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Jelena Todorović, narodni poslanici Nevena Đurić i Zoran Tomić, direktori preduzeća i ustanova i drugi…