AKTIVNOSTI U NEDELJI MOBILNOSTI /video

Od 16. do 22. septembra Kruševac učestvuje u programu „Evropska nedelja mobilnosti“. Reč je o međunarodnoj manifestaciji koja se svake godine održava u septembru, a posvećena je različitim temama iz oblasti održive urbane mobilnosti. Njen cilj je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobile.

 

Svake godine manifestacija Evropska nedelja mobilnosti ima fokus na odredjenu temu, te je ove godine posebna pažnja usmerena na bezbednost pešaka i biciklista pa će s tim u vezi tokom sedam dana biti organizovane aktivnosti uz promociju trajnih mera.

 

 

Za realizaciju ovogodišnje manifestacije Kruševac ima podršku SKGO i GIZ-a kroz realizaciju projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima jugoistočne Evrope .Za ovogodišnju manifestaciju potpisana je i povelja za Evropsku nedelju mobilnosti. Svedoci smo problema zagađenja vazduha, saobraćajnih gužvi, povećanja troškova goriva, zauzeća javnih površina, kako zelenih tako i onih koji su namenjeni pešacima od strane parkiranih automobila.. Pomenuti problemi se mogu umanjiti i prevazići korišćenjem održivih vidova prevoza. Zato je potrebno raditi na unapredjenju infrastrukture za pešačenje, vožnju bicikla, ali i javni prevoz.

 

Program Evropske nedelje mobilnosti koja je danas počela i trajaće do 22.septembra, je u skladu sa ovogodišnjom temom. Kao i predhodnih godina, u realizaciju manifestacije aktivno su se uključile škole, vrtići, KCK, TOK, Sportski savez, razna udruženja, Pošta, RPK, Biblioteka, privrednici i drugi. Planirane aktivnosti su za sve uzraste počev od najmladjih za koje će biti organizovan dečiji bazar.