58. OKTOBARSKA IZLOŽBA – KRUŠEVAC 2018.- TRAGOVI

Oktobarska izložba je od ustanovljenja početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom, predstavljala svojevrstan pregled likovnog stvaralaštva na području Kruševca. Otvorenim pristupom i široko postavljenim temama kao ustaljenim konceptom poslednjih decenija, uz poštovanje tradicionalnog karaktera izložbe, bavi se aktuelnim pitanjima savremene umetnosti u nastojanju da na taj način motiviše, podstakne na različita promišljanja i prikaže najnoviju produkciju umetnika.

 

Tema ovogodišnje tradicionalne Oktobarske izložbe nosi naziv „TRAGOVI“, a u duhu je obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. Negovanjem različitosti i bogatstva kulturnog nasleđa, poštovanjem svojih i prihvatanjem vrednosti drugih naroda, doprinosi se očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije. Oslanjajući se na lične poetike, umetnici se bave preispitivanjem sopstvenih odnosa prema kulturnom nasleđu stavljajući u savremeni kontekst značajne periode i ličnosti iz istorije, književnosti, umetnosti, kulture i nauke, čime daju novi smisao razumevanju kulture i pogleda na očuvanje i negovanje kulturne baštine.

 

Na ovogodišnjoj tradiocionalnoj Oktobarskoj izložbi zastupljeno je 27 radova u različitim tehnikama i medijima, šesnaestoro autora: D. Aksentijević, S. Bekrić, O. Veljković, G, Vukadinović, Z. Elezović, U. Žeželj, N. Ilić, Z. Komatinović, M. Klisarić, S. Ljušić, N. Milčev, M. Petrović, M. Rajković, J. Rašović, G. Milošević, Lj. Simić.

 

Otvaranje izložbe: četvrtak, 11. oktobar 2018. u 19 sati

 

Umetnička galerija, Majke Jugovića 12 (bivša Zakićeva)

 

Izložba je otvorena do 31. oktobra 2018. godine

 

Kustos izložbe: Jelena Pavlović