50% VIŠE POGINULIH OVE NEGO PROŠLE GODINE

Od petka posle podne do ponedeljka ujutru, u sedam teških saobraćajnih udesa poginulo je šest osoba, a povređeno više od dvadeset. Glavni uzrok je brzina, ali i nedovoljno rastojanje i često gledanje u mobilni telefon. Većina poginulih nije koristila sigurnosni pojas.

Od početka godine u saobraćaju je poginulo više od 100 ljudi, što je 50 odsto više nego prošle godine.

Pod dejstvom alkohola bilo je 45 odsto više vozača i 75 odsto više onih koji su koristili razne psihoaktivne supstance u toku vožnje. Stručnjaci kažu da sutra, kada se mnogi vraćaju sa odmora, ne treba žuriti i da treba biti maksimalno oprezan i pridržavati se propisane brzine. Najvažnije je držanje rastojanja između vozila, jer je dozvoljena brzina od 130 kilometara na čas na auto-putu – mač sa dve oštrice. Najčešće se vozači „lepe“ u branik jedni drugima i nemaju mogućnosti da zakoče. Zustavni put se u takvim slučajevima povećava i do dva puta.

Tokom kontrola, za vreme praznika je utvrđeno da 80 odsto putnika na zadnjim sedištima ne koristi sigurnosni pojas, a preko 30 odsto na prednjim. Pojačana je, kažu u MUP-u, i kontrola prevoženja dece u sigurnosnim sedištima i korpama, a kazne će svima biti naplaćene – 5.000 na licu mesta ili 10.000 kod sudije za prekršaje.