19. AVGUST – MEĐUNARODNI DAN HUMANOSTI

Danas je Svetski dan humanosti. Ovaj dan podseća na važnost podrške ljudima koji su u kriznim situacijama, kao i na potrebu bezbednosti humanitaraca.

Ovaj dan obeležava se u znak sećanja na 22 ljudi koji su 19. avgusta 2003. poginuli u bombaškom napadu u Bagdadu u Iranu. Među njima je bio i Serhio Vijera de Melo, humanitarni radnik i diplomata Ujedinjenih nacija.

Svake godine, od 2009, 19. avgusta, Ujedinjene nacije podsećaju na važnost podrške ljudima koji su u kriznim situacijama, kao i na potrebnu bezbednost humanitarnih radnika.

Ne bežite od humanosti. Da, jedna osoba može da promeni stvari, u zavisnosti od toga šta vi smatrate promenom. Lično mislim da je i najmanja promena, poput kupovine kifle beskućniku značajna. Ako ste uspeli da izmamite nekome osmeh, uspeli ste da promenite nešto. Istina je da u vremenu u kojem živimo ljude nije preterano briga za svet oko njih. Često okrećemo glavu pred nesrećama drugih ljudi, pravimo se da ne vidimo tuđi vapaj za pomoć i jedino što nam je bitno je naš komfor. Kada bi svako, makar na trenutak razmislio o tome da možda nekome treba naša pomoć, svet bi bio bolje mesto. Nemoj da dopustiš sebi da budeš osoba koja je slepa na tuđe probleme.