ZLATNA POŠTANSKA MARKA U ČAST 650 GODINA KRUŠEVCA

Povodom proslave 650 godina grada Kruševca, Pošta Srbije izdala je specijalno filatelističko izdanje sa znamenitostima tog grada u okviru kog je, prvi put u Srbiji, izrađena i zlatna prigodna marka. Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević, danas je u Kruševcu predstavio zlatnu marku koja je urađena u samo jednom primerku.

„Jubilej grada Kruševca je jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju, kom se Pošta Srbije pridružuje istorijskim događajem za srpsku nacionalnu filateliju – izdavanjem zlatne poštanske marke, koja predstavlja znak posebnog poštovanja koji želimo da posvetimo “carskom gradu” -gradu Kruševcu, jednom od simbola naše bogate istorije“, izjavio je vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević.

U međunarodnim okvirima, zlatne poštanske marke izrađuju samo najveći svetski poštanski operatori. Zlatna poštanska marka Pošte Srbije predstavlja simbol Grada Kruševca – spomenik kosovskim junacima, a izrađena je tehnikom laserskog graviranja od žutog zlata. Pošta Srbije i PTT muzej, u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, pridružili su se obeležavanju jubileja grada Kruševca i prigodnom izložbom retkih i vrednih predmeta vezanih za istoriju ovog grada. U Glavnoj pošti u Kruševcu, izloženi su izuzetno redak srednjevekovni ženski prsten iz prve polovine 14. veka, sablja iz Prvog srpskog ustanka tipa „kilič“ sa kanijom i dve izuzetne austrijske karte iz XVII i XVIII veka koje svedoče o tome da su, čak i tokom Otomanske okupacije Srbije, Austrija i Evropa smatrali Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije. Navedeni eksponati su deo zbirke „Adligata“, koje je ovo udruženje ekskluzivno za ovu priliku ustupilo PTT muzeju.