ZLATNA KACIGA 2018.

Međunarodni, a 26. po redu, festival humora i satire “Zlatna kaciga” u organizaciji Kulturnog centra, pod pokroviteljastvom grada Kruševca završen je na Svetski dan šale 01. aprila 2018.godine, centralnom manifestacijom u Kruševačkom pozorištu gde su uručene festivalske nagrade, a prethodilo joj je Crtanje karikatura u Klubu KCK, zatim predstavljanje knjige „Zdravo svanuli“ o liku i delu Anastasa Nešića Hardija, čiji je priređivač Nebojša Lapčević, ali i otvaranje izložbe nagrađenih radova 26. konkursa „Zlatne kacige“ kao i dodela „Klasovog majstorskog pera“ Lazi Sredanoviću.

Festival humora I satire “Zlatna kaciga” osnovan je 1993.godine kao jugoslovenski, ali već godinu dana kasnije dobio je prefix Međunarodni. Osnivač festival je Kulturni Centar Kruševac.

Teme konkursa “Zlatna kaciga 2018.” bile su  “Pregovori” i za mlađe od 18 godina “Škola”.

Nagrada “Rade Brka” dodeljena je za priču “Parlamentarac” Veselinu Milićeviću iz Vrbasa. Na završnoj večeri festivala pored dodele Zlatnih kaciga za karikaturu koju je ove godine dobio Muhamed Đerlek iz Novog Pazara i pisanu formu, Zlatna kaciga za priču – Vladislav Vlahović iz Kolašina, aforizam – Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca i pesmu – Vojislav Milić iz Beograda, priznanje „Vitez od Čarapanije ser Hardi“ dodeljeno je dramskom umetniku i prvaku Kruševačkog pozorišta Miliji Vukoviću, a za životno delo satiričaru i književniku Dragiši Pavloviću Rasinskom.

Večeras su najavljene i teme za 27. međunarodni Festival humora i satire Zlatna kaciga 2019.