ZAVRŠNO VEČE 46. FILMSKOG FESTIVALA U VRNJAČKOJ BANJI

U Vrnjačkoj Banji je sinoć zatvoren 46. Festival filmskog scenarija. Prvi festival održan je od 15. do 21.avgusta 1977. godine i taj termin (sredina ili druga polovina avgusta) ostao je tradicionalan.

U konkurenciji 13 filmskih ostvarnja koja su prikazana u takmičarskom delu na 46. Festivalu filmskog scenarija, o najboljem je odlučivao žiri je bio u sastavu Milan V. Puzić, scenarista, Dejan Zečević, reditelj i Milutin Petrović, reditelj prošlogodišnjeg pobedničkog filma „Nečista krv – greh predaka“. Treća nagrada je dodeljena scenariju Vuka Ršumovića, Alekse Ršumovića i Ognjena Jankovića, za film „Zlatni dečko“, u režiji Ognjena Jankovića. Druga nagrada scenariju Ljubice Luković, po romanu Jasminke Petrović, za film „Leto kada sam naučila da letim“, u režiji Radivoja Andrića. Prva nagrada dodeljena je scenariju Srđana Dragojevića, za film „Nebesa“, u režiji takođe Srđana Dragojevića.

Žiri novinara i filmskih kritičara 46. Festivala filmskog scenarija nagradu „Slavko Lazarević“ za najbolji scenario dodelio je Milici Tomović i Tanji Šljivar za film „Kelti“. Umetnički savet festivala je nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“ za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji dodelio Srđanu Koljeviću, dok je repliku rimskog srebrnjaka sa likom cara Konstantina, žiri grada domaćina dodelio Anđelki Prpić za veliki doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija. Njima su priznanja uručena prilikom svečanog otvaranja, a novoustanovljena nagrada „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca pripala je Danici Grubački za ulogu Stele u filmu „Porno priča“.