ZAKONOM JE ZABRANJENO DECU VOZITI NA MOTORU

Sa početkom proleća i sa dolaskom lepog vremena, povećava se broj motociklista i biciklista na putevima. Saobraćajna policija najavljuje pojačanu kontrolu, a stručnjaci savetuju dodatni oprez svih učesnika u saobraćaju. Podsećaju i da deci nije mesto na motociklu i da nijedna kaciga nije bezbedna za mališane.

 

Prošle godine poginulo je 49 motociklista, a većina njih bila je mlađa od 27 godina. Rizik da se strada na motociklu je po pređenom kilometru i do 15 puta veći od onog prilikom vožnje automobilom. Sezona vožnje dvotočkaša krenula naglo i da je potreban dodatni oprez svih učesnika u saobraćaju. Posebnu pažnju trebalo bi da obrate vozači automobila. Motociklistima se savetuje da obavezno koristite odgovarajuću zaštitnu opremu i naglašava da bi u ovom periodu, na početku sezone, oprema trebalo da bude što uočljivijih boja.

 

Važno je podsetiti i da je vožnja dece mlađe od 12 godina na motociklu zakonom zabranjena. „Nemojte ih stavljati, posebno na skuteru, ispred sebe – to je jako opasno, posebno kod forsiranih kočenja jer dete u tom momentu može čak i da pogine. Dečji vrat nije formiran da koristi bilo kakvu kacigu niti postoji bezbedna kaciga za dete“, upozorava Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista dr Vladimir Jeftić. Roditeljima mladih ljudi, naročito tinejdžera, savetuje da i ako odluče da im kupe skuter ili neki „lakši“ motocikl, da se potrude da ih edukuju i da im obavezno kupe i zaštitnu opremu. Jeftić napominje da se za treninge bezbedne vožnje mogu obratiti Asocijaciji za bezbednost motociklista, od kojih mogu da dobiju i besplatne savete.

 

Izvor: rts.rs