ZA PRAVOSLAVNE VERNIKE U PONOĆ POČINJE VASKRŠNJI POST

Za sve pravoslavne vernike širom Srbije i sveta u ponedeljak, 7. marta počinje višenedeljni Veliki Vaskršnji ili Časni post, a završava se praznikom vaskrsenja Isusa Hrista, odnosno Uskrsom, 24. aprila. Sveta četrdesetnica ili Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta.

Sem uzdražavanja od vrste i količine hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli i dela. Telesni post ne doprinosi duši ako nije u skladu sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone i obuzda svoju volju i njene prohteve, ali treba da pojača molitvu, razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu i da otvori dušu za praštanje i srce za pomoć drugima.

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se veruje da se u tim prvim danima posta u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti.

Vaskršnji post podrzumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu. U različitim krajevima Srbije u toku prve nedelje posta poštuju se različiti običaji.