ZA MESEC DANA NOVOINFICIRANA 1.241 OSOBA U OKRUGU

U poslednjih mesec dana broj inficiranih koronavirusom je u porastu. Sve je veći i broj dece sa simptomima i dijagnostikovanim prisustvom kovida19. U periodu od 01. do 31. jula, u Rasinskom okrugu, ukupno je 1.241 osoba bila pozitivna na koronavirus.

Sa 56.105 osoba u okrugu, koji su od marta 2020. Bili pozitivni na Covid19, stigli smo do cifre od 57.346, što znači da je za mesec dana novoobolela 1.241 osoba u Rasinskom okrugu. Prednjači Kruševac, sa okolnim selima, gde su u pomenutom periodu koronavirusom inficirane 823 osobe, zatim opština Trstenik sa 168 novoobolelih i Varvarin sa 149. Slede Ćićevac sa 44 nova slučaja korone u mesec dana, Brus sa 37 i Aleksandrovac sa 20.

01. jula u Kovid bolnici u Parunovcu nije bilo hospitalizovanih sa simptomima korone sa teritorije Rasinskog okruga. U izveštaju kruševačkog Zavoda za javno zdravlje za 31. jul stoji da je 21 lice sa teritorije našeg okruga na lečenju u Kovid bolnici u Parunovcu. U kovid bolnici na lečenju je oko 160 pacijenata, uglavnom starijih od 65 godina i sa pridruženim hroničnim bolestima. Pri kovid bolnici, od 07 do 19 sati, rade i tri kovid kovid ambulante.

Najbolja mera zaštite od koronavirusa svakako su redovna higijena ruku, držanje distance i maska svuda gde je okupljen veći broj ljudi, a posebno u zatvorenim prostorima.

Lekari ukazuju da vakcina i dalje daje određeni imunitet i da treba da se vakcinišu svi oni kojima je preporučena i četvrta doza od strane Svetske zdravstvene organizacije i naših stručnih komisija, a prošle nedelje recimo, u Kruševcu dupliran je broj onih koji su se vakcinasali protiv Kovida u odnosu na pre desetak dan. Podećanjamo, vakcinalni punkt nalazi se u Dijagnostičkom centru u Kruševcu na drugom i četvrtom spratu, radi svakod radnog dana od 7 do 17 sati i svake druge subote. Vakcina protiv virusa Covid19 ima dovoljno.

Posete u zdravstvenim ustanovama u Srbiji zabranjene su pre 10 dana. Odluka o zabrani poseta u zdravstvenim ustanovama donesena je zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, a kako bi se sprečilo širenje infekcije.