VIŠE SLOBODNIH MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA NEGO BUDUĆIH ĐAKA

Osmi razred osnovne škole u Srbiji u školskoj 2017/2018 godini, završiće 71.661 učenik dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka, pa je broj slobodnih mesta veći za 6,14 odsto od broja učenika koji će završiti osnovnu školu.

Dodatno, u još 60 škola i ukupno 63 odeljenja ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počelo je u utorak i traje do ponedeljka 14. maja, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako se navodi, u gimnazijama ima 19.062 mesta. U četvorogodišnjem školama ima mesta za 60.640 učenika, u trogodišnjim 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 i jednogodšnje 306 mesta. U dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u oko 120 odeljenja.

Ministarstvo podseća da će od naredne školske godine biti uvedeni novi profili: Elektrotehničar za informacione tehnologije, Tehničar za lovstvo i ribarstvo, Tehničar grejanja i klimatizacije, Livački kalupar, Brodomonter, Elektromonter mreža i postrojenja, Operater osnovnih građevinskih radova, Operater u prehrambenoj industriji, Cvećar – vrtlar, Elektrotehničar računara, Elektrotehničar energetike. Uvode se i profili: Vozač motornih vozila, Tehničar drumskog saobraćaja, Turističko-hotelijerski tehničar, Građevinski tehničar i Tehničar za kompjutersko upravljanje mašina.

Obrazovni profil Turističko-hotelijerski tehničar zameniće dosadašnji obrazovni profil Turistički tehničar, obrazovni profil Građevinski tehničar zameniće obrazovni profil Građevinski tehničar za niskogradnju, dok će obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje mašina zameniti dosadašnji obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje, navodi se u saopštenju.

Izvor: rts.rs