VIŠE OD 75% GRAĐANA SRBIJE JE ZA „VRAĆANJE“ VOJNE OBAVEZE

Odluka o eventualnom ponovnom uvođenju vojnog roka biće doneta u skladu sa interesima Srbije – poručio je predsednik Aleksandar Vučić, uz napomenu da definitivna odluka sigurno neće biti na brzinu doneta. On je rekao da bi ovaj poduhvat državu koštao između 90 i 100 miliona evra.

 

„Procena bivšeg ministra odbrane Zorana Đorđevića o 600 miliona evra ili 70 milijardi dinara cene ponovnog uvođenja vojnog roka odnosi se na vojni rok u trajanju od godinu dana. To bi značilo da pola godine služenja vojske košta 300 miliona, a tri meseca 150 miliona evra. Mi smo izračunali da je za tri meseca dovoljno između 90 i 100 miliona evra“, kaže on.

 

Vojni vrh države prilikom donošenja definitivne odluke o pitanju mogućeg vraćanja služenja vojske, uzeće u obzir interne analize i istraživanja javnog mnjenja. Jedno od poslednjih, koje je sproveo „Istraživački centar za odbranu i bezbednost“ pokazalo je da ponovno uvođenje vojnog roka podržava čak tri četvrtine građana Srbije.

 

„Ukupno 77 odsto muškaraca podržalo je ovu mogućnost, uz koju je stalo i 73 procenta ispitanih žena. Redovno služenje vojske ima najveću podršku među populacijom starijom od 60 godina, a najmanju među građanima starosti između 40 i 49 godina starosti“, navedeno je u zaključku ovog istraživanja.

 

Odnos prema vojsci, bilo profesionalnoj ili regrutskoj, međutim, nije isti u svim delovima države. Najmanje problema sa popunom jedinica ima na jugu države gde je i odziv za služenje vojnog roka nekada bio najbolji. Nešto je drugačija slika u velikim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca, kao i Vojvodine, gde je više građana rezervisano prema angažmanu u oružanim snagama.

 

Izvor: novosti.rs