“VINO-ŽUPA ĆE VILJAMOVKU PRERADITI U MEDICINSKI ALKOHOL”

Rešenjem Vlade Republike Srbije – Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije Crvenom krst Kruševac biće ustupljena bez naknade 9.196 komada rakije viljamovke od 0,7l, koja će biti prosleđena aleksandrovačkoj „Vino-Župi“ gde će se bez naknade hemijskim putem preraditi u medicinski alkohol.

Dobijena količina prerađenog, medicinskog alkohola biće korišćena za dezinfekciju objekata Crvenog krsta, a deo će biti ustupljen medicinskim ustanovama za dezinfekciju radnih površina, radi pojačane sanitarne higijene usled epidemije izazvane korona virusom Covid19.

„Crveni krst Kruševac se obratio Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, sektoru tržišne inspekcije 17. jula Molbom za donaciju zaliha oduzete količine alkoholnog pića koju imaju na stanju u magacinu, kako bismo istu prosledili aleksandorvačkoj Vino-župi koja je pristala da bez naknade to alkoholno piće preradi u medicinski alkohol koji bismo koristili u Crvenom krstu za dezinfekciju podova i površina, kao i u drugim medicinskim ustanovama koje se bore s pandemijom korona virusom. Da je ministarstvo pozitivno odgovorilo na našu molbu saznali smo pre iz medija, jer je vest o tome uz bombastične naslove preneta gotovo na svim domaćim i regionalnim portalima. Mi smo rešenje i pozitivan odgovor Ministarstva dobili tokom jučerašnjeg dana i dalje ćemo postupiti u skladu sa dogovorom i planom. Dakle, zaplenjena viljemovka će biti redestilisana u medicinski alkohol, koji će se kasnije bez naknade koristiti u borbi protiv korona virusa u Crvenom krstu, medicinskim ustanovama i bolnicama – to je ono što je dogovoreno i što mogu kao sekretar Crvenog krsta Kruševac da potvrdim.“, rekla je sekretar Crvenog krsta u Kruševcu Emina Todorović.