VERA NIKOLIĆ DOBILA MURAL U KRUŠEVCU

U okviru projekta“Izuzetne žene Srbije“, koji sa partnerima realizuje ambasada Kraljevine Holandije, danas je otkriven mural na kruševačkoj Hali sportova, posvećen Veri Nikolić, najuspešnijoj atletičarki naše zemlje i bivše Jugoslavije.

Mural posvećen Veri Nikolić prvi je od 10 koji će u narednom periodu biti realizovani u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, koji u saradnji sa Centrom za ženske studije KC Grad i lokalnim partnerima sprovodi ambasada Kraljevine Holandije. Cilj projekta je podizanje svesti građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima od medicine, kulture arhitekture, sporta, borbe za ljudska prava i tako doprinele jačanju položaja žena u društvu, otkrivanja murala na Hali sportova predhodio je debatni program u Beloj sali KCK.

Vera Nikolić već pre svog punoletsva bila je prvakinja Balkana i Evrope u trci na 800 metara. Krajem 1966. godine proglašena je za sportistkinju godine Jugoslavije, a to priznanje je višetruko opravdala kada je 1968. godine u Londonu postavila svetski rekord na 800 metara, te su je s razlogom nazivali Zlatna Vera. Zbog sjajnih uspeha pritisak na mladu atletičarku se povećao i bila je favorit za olimpijsko zlato na igrama održanim u Meksiku iste godine. Nažalost od trke je odustala… U današnje vreme kada vrhunske sportistkinje progovaraju o ogromnim posledicama pritisaka, Verina priča dobija na značaju. Nakon privremenog povlačenja zbog razočarenja Vera je nastavila izuzetno uspešnu karijeru osvojila još jedno evropsko zlato i evropsku bronzu. A svoje znanje prenosila je na mlađe generacije.