USVOJEN „ŠVAJCARSKI MODEL“ ZA OBRAČUN PENZIJA

U Skupštini Srbije usvojene su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Izmenama se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli, a to praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

 

U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada. Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete. Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

 

Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

 

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima se povećava neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara. Opterećenje na zarade biće smanjeno sa 62 na 61 odsto. Iz godine u godinu smanjuje se poresko opterećenje na zarade, tvrde iz resornog ministarstva, kako bi se podstaklo novo zapošljavanje i povećanje plata. Usvojeni su i poreski podsticaji koji se tiču državljana Srbije koji žive u inostranstvu, kojima će se, ako se vrate i zaposle u Srbiji, biti umanjena osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto. Izmene Zakona o porezu na dohodak građana omogućavaju povoljnije uslove za privređivanje rasterećenjem privrednih subjekata, stvaraju se uslovi za suzbijanje sive ekonomije i podstiče se priliv investicija.

 

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica. Kako je ranije najavljeno, setom poreskih zakona se predviđa znatno rasterećenje privrede, smanjenje poreskog opterećenja rada, a sve to, kako je objašnjeno, treba da doprinese daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

 

Izvor: rts.rs

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.