PRIMOPREDAJA KLJUČEVA 40 STANOVA ZA IZBEGLIČKE PORODICE

Ključevi 40 stanova sagrađenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji žive na teritoriji Kruševca, biće uručeni u sredu, 16. septembra, najavio je danas Komesarijat za izbeglice.

U ulici Dostojevskog 19v u Kruševcu, biće organizovano svečana primopredaja ključeva za 40 stanova sagrađenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Kuševca. Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa (RSP) koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Događaju će prisustvovati Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade RS, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica,Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, Nj. E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Žikica Nestorović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave,Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici međunarodnih i drugih organizacija i institucija.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.