UPOZORENJE REPUBLIČKOG SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

Upravama za vanredne situacije u Beogradu, Kragujevcu i Nišu, Odeljenjima za vanredne situacije u Šapcu, Valjevu, Užicu, Prijepolju, Novom Pazaru, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Smederevu, Požarevcu, Boru, Jagodini, Zaječaru, Pirotu, Prokuplju, Vranju i Leskovcu – načelnicima: Upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera Republički hidrometeorološki zavod, prosledio nam je hidrološku prognozu da će u subotu 30. januara doći do porasta vodostaja na vodotokovima Jadra, Kolubare, Tamnave, Uba, Ljiga, Jasenice i Kubršnice, a 31. januara i 01. februara doći će do značajnog porasta vodostaja na vodotokovima Mlave, Peka, Resave, Crnice, Belog i Crnog Timoka, Toplice, Puste reke, Jablanice, Veternice, Ibra, Rasine i u gornjem delu sliva Južne Morave, kao i na slivu Zapadne Morave.

Imajući u vidu napred navedeno a u cilju smanjenja rizika od katastrofa potrebno je preduzeti sledeće:

1. Hitno preneti ovo upozorenje gradonačelnicima, predsednicima opština kao i načelnicima upravnih okruga (kao komandantima štabova za vanredne situacije) i posebno ukazati na potrebu preduzimanja mera na sprečavanju i ublažavanju posledica.

2. Izvršiti koordinaciju sa teritorijalno nadležnim Javnim vodoprivrednim preduzećima u slučaju sprovođenja odbrane od poplava.

3. Obavestiti nadležne komunalne službe i sve ostale subjekte, koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama, da u narednom periodu postoji mogućnostog njihovog angažovanja.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.