UGOSTITELJI OD PETKA MOGU RADE I U ZATVORENOM PROSTORU

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koja je počela danas u 16 sati, završena je. Doneta je odluka da od sutra ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da rade do 22 sata, sa 50 odsto kapaciteta i bez muzike. Krizni štab se odlučio na ovaj korak jer korona brojke padaju, čak smo pre dva dana bili ispod 1.000 novozaraženih.

“Danas smo imali kratku i korisnu sednicu sa jasnim zaključkom”, rekao je doktor Tiodorović na početku obraćanja. On je objasnio da su spoj lepog vremena i praznika svakako usloviti povećanje broja novozaraženih. “Ali danas smo doneli jasnu odluku, da se kafići i restorani u zatvorenom delu puste, ali pod svim merama poštovanja u zatvorenom prostoru”.

Dr Tiodorović je naglasio da će se sve ostalo procenjivati sledeće nedelje. “Da vidimo realno kakva je situacija i da svi želimo da bude mirnije i vrlo važno, imamo i dalje visoku cifru onih koji fatalno završavaju”, kaže Tiodorović. Napominje da se to primenjuje od sutra. “Da mogu raditi i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata, podvlačim samo pod uslovima koji su utvrđeni. Biće stroga kontrola, a zalažemo se i za rigoroznu primenu kažnjavanja”, naglasio je Tiodorović. Ugostiteljski objekti će, kaže, raditi do 22 časa. “Podsećam, prestaje svaka muzika posle 18 sati”, ističe Tiodorović.

Kada je u pitanju organizovanje svadbi i masovnijih okupljanja u Srbiji, koje je najavljeno već za početak leta, epidemiolog Predrag Kon je rekao da će to zavisiti od stvaranja kolektivnog imuniteta koji bi jedini mogao da nas sve zaštiti, te da je teško sada govoriti o tome.