U VRTIĆIMA SE SPROVODI ANKETIRANJE RODITELJA /video

Vrtići će početi sa radom 11. maja, a sve predškolske ustanove moraće da ispoštuju ni manje ni više nego 35 bezbednosnih uslova. U kruševačkoj Predškolskoj ustanovi “Nata Veljković” čekaju instrukcije resornog Ministarstva. Onaj ko dovodi dete mora da ga dovodi sa zaštitnom opremom, deca idu odmah na dezinfekciju, mora da postoji dezobarijera. Nema dovođenja dece u vrtić sa infekcijama. Deca sa respiratornim problemima ne treba da idu u vrtić. Ovo nije opasno za decu, ali jeste opasno za bake i deke i možda za roditelje, stavovi su medicinske struke u Kriznom štabu Srbije.

 

Doktor Branislav Tiodorović, epidemiolog, član Republičkog kriznog štaba juče je na konferenciji štaba izneo i niz uputstava za zaposlene u školama i predškolskim ustanovama. Doktor Tiodorović je, smatraju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u ovoj izjavi, možda i nesvesno unizio ulogu vaspitača i nastavnika. “Uz dužno poštovanje prema dr Tiodoroviću kao znalcu i doajenu naše epidemilogije, dužnost nam je da u ime svih zaposlenih u predškolskim ustanovama, a naročito vaspitača, uložimo protest zbog ovakve izjave dr Tiodorovića. Njegova izjava implicira da se u predškolskim ustanovama vrši samo čuvanje dece zaposlenih ili dokonih roditelja, i da u njima deca ništa ne nauče i ne savladaju nikakve životne veštine.”, navedeno je u saopštenju Unije. “Mi godinama i decenijama već radimo ono što Tiodorović sada predlaže da radimo na način koji doprinosi borbi protiv bolesti KOVID-19, i doprinosiće i dalje u razvijanju svesti najmlađih o potrebi očuvanja zdravlja.”

 

U kruševačkoj Predškolskoj ustanovi “Nata Veljković” spremni su za nastavak rada, ali čekaju dalje instrukcije resornog Ministarstva. Kako saznajemo u predškolskoj ustanovi “Nata Veljković”, planirano je da bude otvorena trećina ili maksimalno polovina svih vrtića, s obzirom da mnogi roditelji ne nameravaju još da šalju svoju decu, pa će čak i boravak u obdaništima biti namenjen isključivo za mališane čija oba roditelja rade, što će oni morati i pismeno da potvrde i u toku je sprovođenje ankete među roditeljima sa pitanjem Da li ćete dete slati u vrtić?? Nakon ankete će se znati koliki broj vrtića će u Kruševcu biti otvoren. Ono što se sada zna je to da je donet čitav niz preporuka za postupanje zaposlenih i korisnika u predškolskim ustanovama i oni će, izvesno je, važiti na teritoriji cele Srbije.