„MERKUR“ U VRNJAČKOJ BANJI OSTAJE COVID BOLNICA

U specijalnu bolnicu „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji smešteni su pacijenti – zdravstveni radnici, pripadnici MUP-a i Vojske Srbije, koji su zaraženi lakšim oblikom virusa korona, tokom vršenja radne obaveze. Predhodnih dana je bilo reči o izmeštanju pacijenata u Matarušku Banju, u bolnicu za rehabilitaciju “Agens”, ali do toga, prema današnjim podacima, ipak neće doći. Prvobitno je bilo opredeljeno 120 samostalnih mesta u sobama, za hospitalizaciju inficiranih zdravstvenih radnika, pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, ali na sreću, cifra hospitalizovanih se predhodne dve nedelje dolazila maksimalno do 50ak pacijenata. Danas je u “Merkuru” smešteno njih tridesetdvoje, a tokom dana će iz kruševačke kasarne biti prebačena dvojica pripadnika vojske Srbije, Garnizona u Kruševcu.

 

Predhodnih dana se pričalo o mogućnosti izmeštanja pacijenata, ali kako danas stvari stoje, inficirani Covidom ostaju u “Merkuru”. Predhodnih dana se pominjala bolnica za rehabilitaciju “Agens” u Mataruškoj banji kao lokacija na koju će biti izmešteni pacijenti iz “Merkura”. Lokalno stanovništvo je sa negodovanjem prihvatilo ovu informaciju, pa čak je i tokom jučerašnjeg dana potpisivana peticija protiv Covid bolnice u ovom mestu. Inače, u neposrednoj blizini “Agensa” nalazi se Gerontološki centar, jedan od retkih ustanova socijalne zaštite u kojoj nema Covid pozitivnih korisnika i predpostavljamo da je to bio i glavni razlog za negodovanje stanovništva u Mataruškoj Banji.

 

 

Privredna grana u Srbiji, ali i u čitavom svetu, koja trpi najveći udarac Covid19 virusa je turizam. Iz republičkog kriznog štaba, koji se bavi finansijskom podrškom, rečeno je da će do kraja sledeće nedelje biti predstavljene i dodatne mere pomoći za turistički sektor Srbije.