U TRAYAL Co. POČELO OZELENJAVANJE ZONE NOVOIZGRAĐENOG PARKINGA

U okviru projekta rekonstrukcije 9.000 kvadrata prostora, u Trayal Korporaciji danas je posađeno 40 novih stabala lišćarskih vrsta. Time je počelo ozelenjavanja zone novoizgrađenog parkinga.

Trayal Korporacija inače, samo u zoni upravne zgrade raspolaže zelenom površinom veličine 2,5ha i procenjene prosečne starosti od devedeset godina. Studija koju su izradili profesori sa katedre za pejsažnu arhitekturu Šumarskof fakulteta Beogradskog univeziteta navodi se da su pojedina stabla starija od fabrike koja ove godine obeležava 135 godina rada, i da su rasporedi gradnje objekata i putne infrastrukture uklopljeni u ambijent već postojećeg zelenila. U takozvanom prvom fabričkom krugu Trayal Korporacije naučna studija je razmatrala 356 stabala drveća, po pojedinačnim karakteristikama starosti, vitalnosti i preporučenih mera. Obimna akcija rekonstrukcije zelene površine, obavljena u proleće 2021. godine, dendrohirurgijom, lečenjem biljaka, podizanjem krošnji starih stabala i sadnjom novih vrsta značajno je doprinela vitalnosti zelenila.

Kontinuiranom sadnjom u narednom periodu zelenilo. je podmlađivano, uglavnom vrstama koje nisu bile zastupljene. Trud koji Trayal Korporacija ulaže u očuvanje i unapređenje industrijskog nasleđa velike vrednosti, svedoči o društveno odgovornoj kompaniji i ekološki savesnom načinu poslovanja.Današnjom sadnjom novih vrsta 40 stabala lišćara oplemeniće se prostor novoizgrađenog parkinga koji će koristiti posetioci Trayal Korporacije, zgrade u kojoj su ambulante Doma zdravlja, sportskog terena FK Trayal i posetioci Crkve Sveti Nikola koja se gradi u Trayal Korporaciji.