U SRBIJI JOŠ OKO 1.600 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS

Najnoviji korona presek u Srbiji pokazuje da su virusom u poslednja 24 sata zaražene još 1.592 osobe. Od posledica virusa preminulo je još sedam pacijenata. Ukupno je testirano 12.773 osoba. 925 osoba je hospitalizovano, a na respiratorima je 29 pacijenata.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da je, kada je reč o epidemiji koronavirusa, situacija u Srbiji jako ozbiljna i da se može očekivati preko 3.000 novoobolelih na dnevnom nivou već sledeće nedelje. „Jako je ozbiljna situacija, ne samo da su brojke već sada velike već se brzo povećavaju. Mi možemo očekivati preko 3.000 novoobolelih dnevno već sledeće nedelje, a onda ta brojka može još da poraste“, navodi Ivanuša.

Prema njegovim rečima, delta soj se jako brzo širi među ljudima i zbog toga je od izuzetne važnosti da se ljudi vakcinišu. „Situacija će se još pogoršati i videćemo te slike koje smo gledali ranije tokom drugog i trećeg talasa. Povećavaće se dnevno broj obolelih, broj hospitalizovanih i nažalost i broj umrlih. To smo videli u drugim državama“, navodi Ivanuša.

Prema istraživanjima sve kombinacije su bezbedne kad se govori o trećoj dozi, kaže ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, a njen je lični izbor, dodaje, treća doza od istog proizvođača.

Osim što su sve kombinacije bezbedne, ministarka napominje da su u Srbiji i dostupne sve vakcine. Treća doza, kako kaže, potrebna je da bismo tako stimulisali i ojačali imuni sistem, što su potvrdila i istraživanja.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.