U ČETVRTAK BEZ PRVOG ČASA U VEĆINI ŠKOLA

U mnogim školama u Srbiji u četvrtak, 29. novembra 2018. godine, neće biti prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, zbog štrajka upozorenja četiri reprezentativna prosvetna sindikata. Prosvetari traže povećanje plate od 14,6 odsto i nastavak rada na izradi platnih razreda.

 

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Tanjug oni tražili uvođenje platnih grupa i razreda, da bi povećanje u toj sruaciji prosvetarima bilo 14,6 odsto, jer za toliko zaostaju za ostalima u javnom sektoru. „Pošto odlažu uvođenje platnih razreda tražimo da dobijemo ono što smo dogovorili i da nastavimo sa pregovorima oko platnih razreda“, naglasila je ona. Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže da je povećanje od 14,6 odsto obećalo ministarstvo finansija, te da nisu zadovoljni najavljenim povećanjem od devet odsto.

 

Četiri sindikara organizovanće, kako kaže, protest 11. decembra ispred Vlade Srbije, a i taj dan časovi će u školama biti skraćeni na 30 minuta. Štraj organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, Sindikata obrazovanja Srbije (SOS), Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

 

Izvor: rts.rs