SVETSKI DAN OBOLELIH OD MULTIPLE SKLEROZE /video

U Parizu je Žan Martin Šarkot, jedan od osnivača moderne neurologije, na jednom od svojih predavanju, 1868. godine predstavio svoje znanje o bolesti i opisao ga kao “ skleroza i plakovi“, čemu je svedočilo više od deset hiljada učesnika. Od tog trenutka je počeo dalji napredak u razumevanju i upravljanju multiplesklerozom (MS).

 

Ove godine se 30. maj obeležava kao Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, pod sloganom „Ostanimo povezani“.

 

Multipleskleroza je autoimuna bolest, odnosno potencijalno onesposobljavajuća bolest mozga i kičmene moždine, tj. centralnog nervnog sistema. U svetu od MS-a boluje više od dva milona ljudi, a u Srbiji, iako ne postoje zvanični podaci, po nezvaničnim istraživanjima taj broj prelazi 9.000 obolelih. Tačan uzrok multipleskleroze još uvek nije poznat. Smatra se da je u pitanju autoimuna bolest kod koje imuni sistem tela napada sopstvena tkiva. Kada je u pitanju bolest kao što je multipleskleroza simptomi variraju i zavise od samog oštećenja živaca koji su pogođeni, što prilikom dijagnostikovanja vrlo često može da zavara i pacijente i lekare. Lečenje multipleskleroze jakim dozama kortikosteroida može pomoći da se modifikuje tok bolesti i da se kontrolišu simptomi bolesti, ali lek za potpuno izlečenje multipleskleroze ne postoji.

 

Udruženje obolelih od multipleskleroze u Rasinskom okrugu postoji više od 20 godina. U toku jedne kalendarske godine organizuju dosta akcija koje su namenjene članovima udruženja u cilju pomoći, edukacije i podrške… Udruženje na Svetski dan obolelih ima zadatak da promoviše te svoje aktivnosti i život sa MS-om. Činjenica da se prošlogodinji Svetski dan obolelih od Multipleskleroze obeležavao pod sloganom “Nevidljivost MS-a” govori sama po sebi sa čime se oboleli suočavaju, danas možda i više, s obzirom na okolnosti vezane za koronavirus, u kojima svi živimo. U vremenu izolacije i distanciranja njihov život ionako specifičan morao je dodatno da se menja. To važi i za samo obeležavanje Svetskog dana obolelih od multiplaskleroze i za aktivnosti članova svih udruženja obolelih od ove autoimmune bolesti.

 

Televizija Jefimija će u narednim mesecima da se emisijama “MS – menjamo svest” potrudi da pomogne vidljivost u društvu obolelih od multipleskleroze.