OTKRIVEN SPOMENIK STANISLAVU BINIČKOM U KRUŠEVCU

Na predlog pesnika Momira Dragićeviča, koji je podržalo Kruševačko pozorište, Skupština grada, gradsko veće, umetnici i mnogobrojni Kruševljani, danas, na Vidovdan, postavljen je spomenik srpskom kompozitoru Stanislavu Biničkom koji je pre 150 godina rođen u Jasici.

Stanislav Binički, pedagog, dirigent i kompozitor nekoliko vojnih marševa, među kojima je i Marš na Drinu, najizvođenija kompozicija u istoriji srpske muzike, kao i prve srppske opere rađene po tekstu Branislava Nušića NA URANKU. Deo njegovog života i stvaralačkog rada predstavljen je u okviru muzičko-scenskog programa na platou isped Doma sindikata, na ceremoniji otkrivanja spomenika.

Spomenik Stanislavu Biničkom podignut je zahvaljujući sredstvima prijatelja grada Kruševca, donatora i Kluba privrednika, rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović. U nastavku programa obeležavanja dana grada, od 20 sati, na platou ispred Doma sindikata, održaće se koncert orketstra Ministrarstva odbrane Stanislav Binički, nakon čega će u 21 sat biti izvedena opera NA URANKU, koju je komponovao naš slavni kompozitor, a manifestacija će biti završena vatrometom u centru grada.