SRBIJA: 4054 UKUPNO POZITIVNIH, 85 PREMINULIH

Za poslednja 24 sata u Srbiji je od koronavirusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj povećan na 85. Registrovano je ukupno 4.054 potvrđenih slučajeva COVID 19.

 

Preminule su tri osobe muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 76 godina, saopštio je na konferenciji za medije pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

 

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 2.646 osoba od kojih je 424 pozitivno. Do 15 časova 13. aprila 2020. godine u Republici Srbiji testirano je ukupno 20.958 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

Hospitalizovano je ukupno 2.890 pacijenata, a na respiratoru je njih 138.

 

Najveći deo novozaraženih pacijenata su štićenici Gerontološkog centra u Nišu. Od ukupnog broja 256 štićenika, ustanovljeno je 140 pozitivnih štićenika doma i četvoro zaposlenih. „Testiranje jednog dela štićenika i radnika je završeno, a jedan deo se testira u ovom trenutku“, dodao je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković. Uočen je čitav niz nepravilnosti – dozvoljene su posete i izlasci štićenika doma što je bilo strogo zaranjeno, navodi pokrajinski sekretar za zdravstvoi dodaje da imaju indicija i da su se krili simptome bolesti. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno- informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M.S. (1973) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti. Ceo Gerontološki centar u Nišu je u izolaciji, sa štićenicima i 77 radnika kojima nije potvrđen virus, navodi epidemiolog Branislav Tiodorović.