PRIVREMENA BOLNICA U HALI ČEKA DOZVOLU ZA RAD

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetiće sutra Halu sportova, koja je opredeljena za Covid19 bolnicu, a u delegaciji sa ministrom Vulinom biće i epidemiolozi iz Kine. Oni će pregledati sam objekat i zdravstvene uslove u njemu i nadamo se zvanično označiti početak rada ove impovizovane Covid bolnice u Kruševcu. Na dezinfekciji objekta, odnosno dezinfekciji improvizovane Covid bolnice u Hali sportova, angažovani su pripadnici oružanih snaga vojske Ruske federacije. Sa pojavom korona virusa u Kini (grad Vuhan) decembra 2019. pojavila su se i razna tumačenja na temu toga šta može biti efikasno u borbi protiv novonastalog stanja. Jedno od efikasnih metoda, pored dezinfekcionih sredstava svakako su i UV lampe. Improvizovane privremene bolnice u Srbiji urađene su po ugledu na iste koju su tokom zime pravljene u Kini. Kakvo je mišljenje ruskih eksperata o ovakvom načinu zbrinjavanja Covid19 pacijenata?

 

 

Podsetimo se, juče je u Kruševac stigao tim stručnjaka iz Rusije, pripadnici Vojske Ruske Federacije, kao deo razmene pomoći Republike Srbije i Ruske Federacije. Oni su najpre imali sastanak sa čelnicima Grada i Opšte bolnice, na kome su sagledani prioriteti u delovanju.

 

Situacija u kruševačkoj bolnici se konstantno prati i za sada je pod kontrolom, rekao je Savko Marković, zamenik direktora Opšte bolnice, a onda govorio i o korona virusu među zdravstvenim radnicima bolnice. Prošle srede je u Opštu bolnicu dopremljeno 5 transportnih respiratora. Na infektivnom odeljenju kruševačke opšte bolnice, prema podacima od jutros, smešten je 141 pacijent i ne radi se samo o pacijentima kod kojih je potvrđen korona virus. Ni jedan od tih pacijenata nije na respiratoru, odnosno nije na mehaničkom ventilatoru koji je dizajniran tako da pumpa vazduh u pluća i iz njih, kako bi omogućili nesmetan rad pluća pacijentu koji fizički ne može da diše.