REZERVE KRVI U SRBIJI NA MINIMUMU

Rezerve krvi su smanjene, ali se potrebe nekako još podmiruju i nema odlaganja operacija zbog manjeg odziva davalaca, tvrde u Institutu za transfuziju Srbije. Gordana Antuljeskov iz ovog instituta kaže da su podjednako deficitarne sve krvne grupe, kao i da je to uobičajeno za ovo doba godine i sezonu godišnjih odmora.

 

“Non-stop pozivamo građane, ali je zbog vrućine i odmora odziv davalaca smanjen”, kaže Gordana Antuljeskov. “Svakodnevno imamo ekipe na terenu, ali je i njihov broj nešto manji. U petak je radilo pet, a u subotu i nedelju će na terenu biti po tri ekipe.“ Rezerve su “najtanje” ponedeljkom, jer se za vikend, prema rečima naše sagovornice iz Instituta, izda i do 600 jedinica krvi, što je ekvivalent dvodnevnoj rezervi. “Ponedeljkom krećemo iznova sa akcijama i motivacijom davalaca, u čemu ovog leta imamo veliku podršku medija, i taman kada se do petka nekako konsilidujemo, vikend iscrpi zalihe krvi”, kaže Antuljeskova. Rezerve, ipak, bar zasad, ne padaju ispod minimuma neophodnog za vitalno ugrožene: “Moramo, međutim, da vodimo računa o tome da obavezna rezerva bude stalno puna, pogotovo što ovog leta imamo više teških saobraćajnih nesreća nego prethodnih, a najteže povređeni se uglavnom transportuju u beogradske bolnice”, kaže Gordana Antuljeskov.

 

Po novom Zakonu o transfuziju, koji se primenjuje od 1. januara, Institut je preuzeo prikupljanje, obradu i distribuciju krvi za još 12 bolničkih centara u centralnoj Srbiji.

 

Izvor: novosti.rs