RESOCIJALIZACIJA UZ POMOĆ PASA /video

U Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu prikazan je  film ”Komanda ljubav”, Marine Kovačević koji govori o resocijalizaciji osuđenika uz pomoć pasa iz azila u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica.

 

Dokumentarac Komanda ljubav, Marine Kovačević, koji je prikazan u VP Domu Kruševac,  govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima iz azila u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Ovaj program se odvija u dva plana, kroz učenje komandi potrebnih u dresuri pasa i kroz kreativno pisanje. Kroz stvaralački proces pisanja zatvorenici su iskazivali svoje utiske i unutrašnje doživljaje. Bili su u prilici da verbalizuju osećanja i izgrade drugačiji odnos prema svetu. Otuda i naziv filma “Komanda ljubav”, jer su učili komande potrebne u dresuri pasa, ali ne u zapovednom, već u suštinskom smislu – ljubavi prema psima.Autorka ovog projekta, Marina Kovačević, videvši talenat koji osuđenici iskazuju kada pišu o svojim ljubimcima, koliko umeju da osećaju, da cene ljubav životinje, odlučila je da napravi ovaj film.

 

Film prikazuje program rada kazneno popravnog zavoda  Sremska mitrovica , gde osuđenici postaju obučeni dreseri pasa, ali priča paralelno prati lični, emotivni odnos i doživljaj koji osuđenici izražavaju kroz kreativno pisanje. Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica je inače, jedini zatvor na svetu koji ima azil za pse u okviru zavoda.

 

 

VP Dom u Kruševcu je započeo realizaciju ovog projekta sagradivši objekat gde će biti smešteni psi iz prihvatilišta a očekuje se i potpisivanje Ugovora sa JKP Kruševac. Nakon  filma održan je umetnički performans ”Klub boraca” u kome su  osuđena lica iz KPZ u Sremskoj Mitrovici u poetskom iskazu demonstrirali  komande ljubavi potrebne u treningu dresure. .