PROJEKAT “PARAKINOV BROD”: dr Ivan Božinović

U Paraćinu je pre nekoliko godina osnovano “Srpsko društvo za vanredne situacije”. Tada je dr Ivan Božinović, lekar zaposlen u paraćinskoj Hitnoj pomoći, sa nekoliko prijatelja zacrtao sebi misiju – pomoći ljudima i posle radnog vremena. Bavi se urgentnom medicinom i u malom gradu je često imao nestašicu najosnovnijeg a preko potrebnog medicinskig materijala i opreme. Prodavajući iskorišćene plastične flaše, prikupljao je novac za kupovinu aparata i opreme kojima danas leči pacijente.

 

“Plastične flaše su resurs koji je svima dostupan, a pomoć je mnogima potrebna. Počeli smo sa 500 porodica koje su skupljale flaše”, kaže dr Božinović, “a sada je ovim humanim projektom pokriveno oko 30% stanovništva Opštine Paraćin”. Do sada su prema službi Hitne medicinske pomoći u Paraćinu realizovane dve donacije, a u pripremi je i treća. Tone plastike dr Ivan Božinović pretvara u – lek. Ima ugovore sa firmama koje otkupljuju i odvoze plastiku, a na namenski račun Udruženja “Srpsko društvo za vanredne situacije” uplaćuju novac.

 

Cilj dr Božinovića je da u narednom periodu obezbedi ultrazvuk za Hitnu pomoć u Paraćinu, koja bi bila prva služba Hitne pomoći u ovom delu Srbije koja bi imala takav aparat, a on košta između 20 i 30 hiljada evra. Za budućnost, želja je i da se sakupi novac za kupovinu skenera, čija je vrednost od 120 do 180 hiljada evra, a kvalitetniji su i skuplji od toga.

 

 

Medijski sadržaj realizovan je u okviru projekta „Parakinov brod“, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.