„PREVENCIJA POVREDA DECE KAO PUTNIKA U VOZILIMA“

U prostorijama Biznis inkubatora u Kruševcu realizovana je edukacija medicinskih radnika zaposlenih u Dečjem dispanzeru, Opštoj bolnici, Kovid bolnici, kao i učenika i profesora srednje medicinske škole, na temu prevencije povreda dece putnika u vozilu, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Statistika saobraćajnih nesreća u Srbiji pokazuje da je tokom prethodnih deset godina nastradalo 126 mališana i to najviše u automobilu (56%), trećina (29%) na ulici, dok je svako osmo dete (12%) stradalo na biciklu. Za 10 meseci 2022. poginulo je više dece nego tokom cele prošle godine. Pre oko 8 godina kada je Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenula temu Bezbednosti dece u sobraćaju, tek nešto više od 20% roditelja je koristilo autosedišta i zaštitni pojas prilikom prevoza dece. Danas taj procenat ne koristi autosedišta, a oko 70% roditelja prevozi decu na Zakonom propisan i pre svega bezbedan način. U cilju očuvanja bezbednosti saobraćaja,

Uprava saobraćajne policije ulaže maksimalne napore na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilu. Od početka godine sankcionisana su 2.263 lica zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.