PREKO 13.000 POŽARA EVIDENTIRANO OD POČETKA GODINE

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović rekao je danas da je na teritoriji Srbije od početka godine izbilo 13.338 požara, od kojih je 8.808 bilo na otvorenom prostoru i da je oko 3.500 hiljada pripadnika vatrogasne službe u svakom trenutku spremno da reaguje. Vidović je rekao da je broj požara u poređenju sa istim periodom prethodne godine veći za 105 odsto, zbog čega su pripadnici vatrogasnih službi širom zemlje u pripravnosti budući da visoke letnje temperature predstavljaju ozbiljan rizik od nastanka kako manjih, tako i požara velikih razmera.

On je dodao da je situacija trenutno mirna, budući da je iza nas kišni period koji je sa sobom doneo vlagu, ali podseća da građani moraju da obrate više pažnje prilikom boravka u prirodi, jer iskustvo sugeriše da je upravo zbog nebrige dolazilo čak i do katastrofalnih situacija.

Vidović ističe da je u najvećem broju slučajeva u kojima dolazi do požara presudan ljudski faktor, odnosno da se radi o nemaru ili nesavesnom korišćenju otvorenog plamena.

On je podsetio da Zakon o zaštiti od požara izričito zabranjuje paljenje trave i niskog rastinja, kao i biljnih ostataka ili spaljivanje smeća. Dodao je i da je zabranjeno loženje vatre i u šumskim područjima i na udaljenosti koja je manja od 200 metara od šume, zbog čega je jedan od prioriteta prevencija.

„Apelujemo na građane da se u svakoj prilici ponašaju odgovorno, obilazimo teren i kroz razgovor pokušavamo da širimo svest i smanjimo broj požara“, rekao je Vidović