POPIS STANOVNIŠTVA U SRBIJI ODLOŽEN ZA OKTOBAR 2021.

Popis stanovništa Srbije čiji je terenski deo bio planiran za april 2021. godine, zbog epidemiološke situacije odložen je za šest meseci pa je novi termin u oktobru, navodi se u danas objavljenoj odluci Republičkog zavoda za statistiku.

Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, odnosno da se terenska realizacija popisa umesto u aprilu sprovede u oktobru 2021. godine – objavio je RZS.

Popis podrazumeva direktan kontakt kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima, što se prepoznaje kao rizik.

Republički zavod za statistiku kao najrizičnije aktivnosti navodi selekciju i obuku oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, i terensko prikupljanje podataka kada 15.000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svako domaćinstvo i da popiše kompletno stanovništvo.

Navodi se i da popis podrazumeva i kontakt popisivača s licima smeštenim u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studentima i učenicima u domovima i internatima, migrantima u prihvatnim centrima i ostalim gradanima u kolektivnom smeštaju.

Odluka o odlaganju Popisa 2021. doneta je posle konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija kako bi se osigurala bezbednost građana i direktnih učesnika u popisu.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu, navodi Republički zavod za statistiku.