POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA TOKOM PRAZNIKA I VIKENDA

Tokom praznika u fokusu saobraćajne policije biće prekršaji prekoračenja brzine, vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vožnja bez vezanog sigurnosnog pojasa. Od početka godine statistika pokazuje veći broj saobraćajnih nezgoda i poginulih u odnosu na isti period prethodne godine

Fokus saobraćajne policije su prekršaji koji najviše doprinose da se dogode saobraćajne nezgode. To su na prvom mestu prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, i ono što je bitno, a ne utiče na nastanak nezgoda ali bitno utiče na težinu posledica, a to je nekorišćenje pojasa.

Prošle godine, u svega četiri dana, bilo 20.000 otkrivenih prekršaja u kontroli saobraćaja, a bilo je sedam poginulih u datom periodu. „Bitno je da svaki učesnik u saobraćaju, dakle i vozači i pešaci, pođu od svog pozitivnog primera i svojim ponašanjima daju doprinos da imamo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja“, apeluju iz Saobraćajne policije.

U periodu od 1. januara do 12. februara na srpskim putevima imali smo 60 poginulih u saobraćaju i nezgodama, što je za devet lica više nego što je to slučaj bio prošle godine.

U januaru je zabeležen relativno veliki broj prekršaja. Prednjače prekršaji u prekoračenju brzine, a je i veliki broj prekršaja nekorišćenja pojasa – više od 10.500 evidentiranih za svega 30 dana. Zabrinjava i podatak da imamo povećanje broja prekršaja vožnjom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.