POČETAK SEZONE ODREDIĆE SPOLJNE TEMPERATURE VAZDUHA

U skladu sa vremenskim uslovima i opštom situacijom sa energentima u svetu i u našoj zemlji, Vlada Srbije je donela odluku da se početak grejne sezone odloži. Mandatarka Ana Brnabić je naglasila da su sve toplane u Srbiji spremne da počnu sa grejanjem kada to budu zahtevale spoljne temperature. Da su spremni za početak grejne sezone potvrđuje i direktor kruševačke Toplane.

Toplotna mreža u Kruševcu je duga oko 58km, a 8.800 korisnika je na ovom sistemu, sa tendencijom daljeg rasta broja priključaka. Skoro 85% korisnika usluga “Gradske toplane” u Kruševcu se toplotnom energijom snabdeva sa centralnog toplotnog izvora. Za rad jednog kotla centralnog toplotnog izvora “Gradske toplane” u Kruševcu dnevno je potrebno do 150t uglja, a u ledenim danima, kada su aktivna dva kotla bude potrebno i do 350t uglja na dan da bi se zagrejali stanovi, kuće i poslovni prostori priključeni na sistem daljinskog grejanja u Kruševcu.

Tople i hladne probe počele su početkom oktobra. Kruševačka “Gradska toplana”, njen centralni toplovodni izvor, kotao na ugalj, nastavlja sa toplim probama. Ložiće se i na dalje 24 sata, a intenzitet loženja usklađivaće se sa vremenskim uslovima.  Što se dislociranih kotlarnica tiče, na lokacijama u naselju Bare, u Pejtonu i Rasadniku, one će u skladu sa preporukom Vlade Srbije raditi ograničeno, ponovo u skladu sa vremenskim uslovima i grejanje će biti puštano u jutarnjim i večernjim satima. Vremenski uslovi će naročito dirigovati rad dislocirane kotlarnice u naselju Pejton, budući da se u njoj kao energenti koriste lož ulje i gas, a s obzirom na trenutno visoke cene ovih energenata.

Rukovodstvo “Gradske toplane”, na čelu sa direktorom Gvozdenovićem, u poslednje dve godine uvelo je praksu da se organizuju sastanci sa upravnicima zgrada iz Kruševca. Takav sastanak je održan u naselju Ujedinjene nacije.