PET HILJADA LJUDI BEZ ISPRAVNE VODE ZA PIĆE

Oko pet hiljada meštana, pet sela u dolini Ribarske reke je bez vode za piće zbog mikrobiološke neispravnosti. Problem je lokalnog vodovoda – ali se, od Nove godine, ne zna u čijoj je nadležnosti.

 

U Velikom Šiljegovcu i još četiri sela na ulicima su ponovo cisterne sa vodom za piće.

 

„Dva dana ima jedan nema i sve tako. To su cevi azbesne, pravljene još kad sam ja bila đak, a ja sam žena 72 godine. Svake nedelje po 105 dinara treba da dam za flašu vode, za balon“, kažu meštani.

 

Stare cevi, neracionalna potrošnja, česte restrikcije tokom leta problemi su sa kojima se članovi 900 domaćinstava nose skoro dvadeset godina. Poslednjih meseci česta oštećenja cevovoda pogorašala su situaciju.

 

„Pre dva, tri meseca je nastao problem prilikom bušenja za gas došlo je do havarije – izlaska vode. Da li je oštećena kanalizacija ili voda, to još uvek proveravamo imamo problema i u planini je ekipa koja radi puteve za „Srbija šume“ istalno nam lome, imamo kvarove“, objašnjava Siniša Milojević, predsednik MZ Veliki Šiljegovac.

 

Da piju mikrobiološki neispravnu vodu, ali ne i koliko dugo, meštani su saznali u utorak, posle rešenja sanitarne inspekcije koje je dostavljeno školi i mesnoj zajednici.

 

„Redovno kontrolišemo vodu i poslednje analize kažu da voda nije za piće i mi smo obavestili u pisanoj formi naše učenike da ne koriste vodu za piće“, kaže Dragan Ignjatović, direktor OŠ „Velizar Stanković Korčagin“.

 

„Voda se kontroliše u školi inače ovako nemamo, jer od 1. januara mi nemamo račun tako da su nam praktično vezane ruke. Što se tiče Vodovoda, snalazimo se tako što idemo i održavamo to kako znamo i umemo„, objašnjava Milojević, predsednik MZ Veliki Šiljegovac.

 

Još 2008. godine, 400 meštana potpisalo je peticiju kojom se zahteva rešavanje problema vodosnabdevanja, ali nije rešen. Na terenu su trenutno ekipe kruševačkog vodovoda koje su pritekle u pomoć kako bi se otklonio kvar i sprečilo dalje mešanje kanalizacione i vode za piće. Obezbeđen je dovoljan broj cisterni, a Zavod za javno zdravlje apelovao je na Dom zdravlja da pojača nadzor crevnih infekcija.

 

Izvor: rts.rs