OTVORENA KOVID BOLNICA, PRVI PACIJENTI U PONEDELJAK U 8 SATI

Kovid bolnica u Kruševcu, koja je danas otvorena, zapošljavaće 126 lekara, 8 farmaceuta i 507 medicinskih sestara, odnosno tehničara. Konkurs je sproveo Klinički centar Niš, a među prijavljenim kandidatima su lica iz svih delova Srbije, od Prištine do Novog Sada. Značaj otvaranja nove kovid bolnice u Kruševcu je veliki jer će se na taj način rasteretiti zdravstveni sistem Srbije.

Gradnja bolnice počela je u avgustu, a izgrađena je za samo četiri meseca. Kovid bolnica opremnjena je svom potrebnom opremom. Medicinski radnici već su se upoznali sa opremom i spremi su za početak rada. U novootvorenoj kovid bolnici u Kruševcu, koja ima 493 bolničkih ležajeva od čega je 150 na intenzivnoj nezi, biti zbrinuti pacijenti iz Rasinskog okruga ali i iz drugih krajeva Srbije.

Oprema, među kojom je i 150 respiratora (high flow) i 57 pokretnih, koštala je milijardu i 119 miliona dinara, odnosno 9,5 miliona evra. Na raspolaganju je još 66 respiratora koji nisu raspoređeni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju nove kovid bolnice u Kruševcu da će prvi pacijenti stići ujutru. „Bolnica u Kruševcu je spomenik budućnosti, i govoriće o delima koja smo preduzeli za kratko vreme, u teško vreme za naš narod“, konstatovao je Vučić u izjavi novinarima po dolasku.

U krugu kovid bolnice zasađeno je 98 jablanova, u znak sećanja na 98 poginulih pripadnika 125. motorizovane brigade.

Ovo je druga Kovid bolnica, pored one u Batajnici, koja je izgrađena za oko četiri meseca. Prostire se na 12.500 kvadratnih metara na lokaciji nekadašnje kasarne „Rasina“. Izgradnja dve nove kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, bez opreme, koštala je nešto manje od 100 miliona evra.