OTKRIVEN I OSVEŠTAN SPOMENIK KNEZU LAZARU

U Kruševcu je danas, na lokaciji Stari aerodrom, budućem Centru 3, povodom šest i po vekova od osnivanja grada, otkriven i osveštan spomenik knezu Lazaru. Spomenik je ukupno visok 14 metara, od čega deset metara postament, i četiri metra statua kneza Lazara.

“Zamišljen, sa rukom na spuštenom maču i u vojnom oklopu sa štitom, oštrog pogleda podignutog visoko, ka Kosovu, ali i ka našoj budućnosti, naš sveti Knez kao da nam govori da odbrana naše vere, našeg jezika i kulture, naših predaka i nasleđa, ali i naših potomaka i budućnosti počinje upravo tamo gde je on položio život u odbrani svega toga”, deo je opisa kojim je spomenik opisao autor.

Autor spomenika je dr Borisav Stajkovac, a u gradnji njegove grandiozne veličine učestvovao je Tomo Komatina, mladi vajar. Spomenik u bronzi odliven je u livnicama „Petrović“ i „Janković“. Stajkovac je i autor spomenika despotu Stefanu Lazareviću, otkrivenom na Vidovdan 2019. godine na Kosturnici, parka „Srbija“, te orlova za postament za jarbol na Bagdali.

Kruševac je, podsetimo, prvi spomenik Knezu Lazaru, dobio tačno pre pola veka, povodom obeležavanja šest vekova Kruševca. Njegov autor je bio Nebojša Mitrić, vajar iz Beograda, a za predstavu figure Lazara, postavljenu u porti crkve Lazarice, tada je bio inspirisan uobičajenim položajem srpskih srednjovekovnih vladara na svom kovanom novcu: sedeći stav sa mačem preko krila.