ODGOVOR DRŽAVE NA „ODLIV MOZGOVA“

Nemogućnost nalaženja posla u struci, slabo plaćen posao i nizak životni standard glavni su razlozi zbog kojih se mladi u Srbiji odlučuju da krenu u inostranstvo. Većina njih planira da nakon završetka školovanja potraži bolje uslove za život, i to najpre u Nemačkoj, zatim SAD, Švajcarskoj i Austriji, a za sve to 90 odsto studenata ima podršku svojih roditelja. Ovo su samo neki od rezultata istraživanja Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u kome je učestvovalo 11.013 studenata, i to 10.244 studenta državnih i 769 privatnih fakulteta i visokih škola.

 

”Nemačka je prvi izbor za 37,5 odsto studenata medicinskih nauka, za skoro petinu akademaca prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških nauka, za 17,5 procenata studenata društvenih fakulteta i za 16 odsto budućih IKT stručnjaka. Polovina njih ne planira da se uopšte vrati u domovinu”, stoji u istraživanju. Ovi poražavajući podaci, uz nedavno usvajanje nemačkog zakona koji će olakšati zapošljavanje građana trećih zemalja, glavni su razlozi osnivanja Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija u Srbiji, na čijem je čelu ministar za rad Zoran Đorđević.

 

“Pitanje ekonomskih migracija je pitanje od opšteg interesa”, rekao je Đorđević.i dodao “Cilj rada grupe je prevencija daljeg odlaska naših građana u inostranstvo i podsticanje povratka stručnjaka iz dijaspore u zemlju, kao i stvaranje poslovnog i privrednog ambijenta za dolazak stranih stručnjaka”. Bilateralnim uređenjem oblasti zapošljavanja kroz zaključivanje sporazuma između dve vlade ili između dva resorna ministarstva, Srbija uspostavlja saradnju nadležnih institucija u cilju razmene informacija i bolje informisanosti građana koji odlaze na rad u inostranstvo. Ovakvi sporazumi su najbolji vid garancije za bezbednost tih građana.

 

Osim predstavnika Ministarstva za rad, sastanku Koordinacionog tima su prisustvovali i predstavnici Srpske akademije nauke i umetnosti, ministarstava privrede, finansija, prosvete, omladine i sporta, Univerziteta u Beogradu, Unije poslodavaca, Privredne komore Srbije i sindikata.

 

Izvor: novosti.rs