KO ĆE DOBITI PETU NACIONALNU FREKVENCIJU?

Do kraja januara znaće se tačan datum održavanja sednice na kojoj će Regularno telo za elektronske medije (REM) saopštiti ko je dobitnik pete nacionalne frekvencije za televizijsko emitovanje. Odnosno, preciznije, ko će dobiti dozvolu za pokrivenost na teritoriji Republike Srbije zemaljskim signalom. Od početna četiri kandidata u trci su, kako saznajemo, ostali Studio B, Kopernikus i TV BK Telekom, dok je LTR (za koji se veruje da je „ispostava“ nemačkog RTL) još u septembru pismeno obavestio REM da odustaje.

 

REM je konkurs raspisao 19. aprila 2018, tačno pet godina pošto je ova frekvencija ostala upražnjena s gašenjem TV Avala. Odluka o dodeli nacionalnog domena trebalo je da bude doneta u roku od 60 dana od objavljivanja liste podnetih prijava, ali se to do danas nije desilo, iako bi država od ove frekvencije godišnje mogla da zaradi milion evra. Toliko, naime, prema konkursu, iznose naknade za korišćenje ovog javnog dobra. Kratko vreme pre konačnih rezultata, situacija je takva da je Kopernikus iz Niša u međuvremenu već postao vlasnik dve televizije koje imaju nacionalnu pokrivenost: O2 (bivši B 92) i TV Prva. Uprkos tome, kako tvrde naši izvori, on nije odustao ni od pete frekvencije, baš kao ni TV BK, mada je bilo spekulacija da će ova televizija biti „izbačena iz igre“. Spor je nastao kada su neki zaposleni, koji su inače bili uključeni u projekat za dobijanje nacionalne frekvencije dobili otkaz.

 

Pokrivenost na teritoriji cele Srbije zasada imaju Pink, Hepi, TV Prva i O2. Onaj ko im se bude pridružio moraće da ispuni nekoliko uslova vezanih za posedovanje opreme i tehničkih sredstava (studijske i terenske digitalne kamere, računari, audio i video mikseta), poslovni prostor i redakciju, kao i programski elaborat koji mora da ima informativni, naučno-obrazovni, kulturno– umetnički, dokumentarni, dečji i program za maloletnike.

 

Izvor: novosti.rs