NOVINE U ZAKONU O SAOBRAĆAJU USKORO U SKUPŠTINI

Dugo najavljivane izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju uskoro bi mogle da se nađu pred poslanicima a ukoliko ih oni usvoje, vozačima sudeći po tekstu tog dokumenta vozačima prete rigorozne kazne za određene prekršaje. Prema Nacrtu izmena Zakona, najrigoroznija kazna za vozače biće oduzimanje vozila, za sada privremeno, i to za više od 18 prekršaja. Pored ovih izmena, pružni prelazi će morati da budu obeleženi svetlosnom signalizacijom, uređuje se vožnja trotineta, registracija oldajmera..

Kako je objasnio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, Nacrtom se, kada je reč o oduzimanju vozila, menja član 295 Zakona. U starom se navodi da „policijski službenik može u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, radi dokumentovanja i dokazivanja prekršaja i drugih delikta, privremeno, a najduže 24 sata, od učinioca prekršaja, odnosno drugog delikta, oduzeti ispravu podobnu za dokazivanje protivpravnog ponašanja. Oduzetu ispravu iz stava 1. ovog člana teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, bez odlaganja dostavlja pravnom, odnosno fizičkom licu od koga je oduzeta isprava po propisima koji važe za lično dostavljanje.“

Izmenjeni član 295 umesto isprave, propisuje oduzimanje predmeta, odnosno vozila, od vozača koji je u poslednje dve godine osuđivan za teže prekršaje. „Policijski službenik će u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, od učinioca težeg prekršaja iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja na putevima, koji je u poslednje dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz ove oblasti, privremeno oduzeti predmet koji je bio upotrebljen za izvršenje tog prekršaja“, navodi se u Nacrtu izmena Zakona.

Postoji više prekršaja zbog kojih bi vozila mogla da se oduzimaju a u najčešće spadaju:

 •  Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
 •  Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja
 •  Prekoračenje brzine za više od 80 km/čas van naselja
 •  Prekoračenje brzine za više od 70 km/čas u naselju
 •  Prekoračenje brzine za više od 60 km/čas u zoni škole ili zoni „30“
 •  Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja
 •  Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
 •  Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)
 •  Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
 •  Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije
 •  Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
 •  Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
 •  Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
 •  Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
 •  Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
 •  Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
 •  Preticanje kolone pod pratnjom
 •  Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Zarad bezbednosti na prugama menja se i član 149. On sada propisuje da svetlosni saobraćajni znakovi kojima se najavljuje približavanje voza prelazu puta preko železničke pruge u istom nivou daju se naizmeničnim paljenjem dva crvena trepćuća svetla u obliku kruga. Izmenjeni član 149, propisuje umesto dva crvena, crveno i žuto svetlo.

Ipak, nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja donosi brojne novine, a jedna od njih mogla bi da bude i mogućnost da vam saobraćajna policija na licu mesta „progleda kroz prste“ za određene prekršaje. Kako je rekao Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, „nije da će zakon biti samo stroži“. „U nekom smislu će biti blaži. To je još jedna stvar koja opovrgava tezu da policija puni budžet. Policajac će moći legalno da vam progleda kroz prste. To je moglo i ranije, ali je policajac bio u opasnosti da ga neko pozove na odgovornost zašto je nekog pustio. Ovde se radi o slučajevima gde je ugrožavanje bezbednosti zanemarljivo – ako je istekla registracija u trajanju manjem od 30 dana, ako niste u prethodne dve godine osuđivani. S tim što neće reći samo doviđenja, nego će uzeti podatke, uneće da vam je izrečena opomena i sledeći put nećete moći da prođete tako“.

Izmenama zakona se, dodaje, uređuje i status električnih trotineta. „Trotineti su najsličniji biciklima, tako da će se oni kretati biciklističkim stazama, a u nedostatku toga kretaće se kolovozom, kao i bicikli. Mlađi od 14 godina neće moći da upravljaju njima u javnom saobraćaju, a do 18 godina moraju da nose kacigu“, kaže Okanović.