NEKA MIR PREVLADA NA ZEMLJI, BAR NA JEDAN DAN

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan mira. Generalna skupšina UN rezolucijom iz 2001. godine obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži.

 

Generalna skupština UN, posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila je Međunarodni dan mira – 21. septembar i obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima. „Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja„, tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, Međunarodnog dana mira, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svetom.

 

Od 2001. godine Međunarodni dan mira dobija svoje mesto ne samo u kalendaru Ujedinjenih nacija, već ga obeležavaju brojne organizacije i pojedinci širom sveta. Zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u Njujorku. Zvono mira je 1954. godine UN poklonilo Udruženje UN iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila deca iz 60 zemalja.