NEDELJA OTVORENIH VRATA POSVEĆENA VAKCINACIJI PROTIV HPV VIRUSA

Od 20. do 24. maja u prostorijama Dečijeg dispanzera Doma zdravlja Kruševac, održava se nedelja otvorenih vrata, posvećena promociji vakcine protiv HPV virusa.

Vakcina je namenjena prevenciji (spečavanju) nastanka infekcija izazvanih HPV virusom, koje dovode do karcinoma grlića materice kod žena, a kod oba pola do pojave kondiloma, karcinoma spoljnih polnih organa, anusa i ždrela. Srbija je od skoro pre dve godine obezbedila vakcinu protiv Humanog papilona odnosno HPV virusa, ali je odaziv jos uvek nizak, što pokazuju podaci ZZJZ Kruševac za Rasinski okrug.

Vakcinu protiv HPV Virusa mogu da prime devojčice i dečaci uzrasta od 9 do 19 godina, a preporuka SZO je da se deca vakcinišu u 7. razredu osnovne škole, jer se u tom periodu života najbolje razvija imunitet.

Od 20. 05. do 24. 05.2024., od 12 do 18h, u prostorijama Dečijeg dispanzera Doma zdravlja Kruševac, održava se nedelja otvorenih vrata, posvećena promociji vakcine protiv HPV virusa. Potrebno je da učenici ponesu samo zdravstvenu knjižicu i karton imunizacije, kako bi se u navedenom period vakcinisali bez zakazivanja i čekanja.