NAUČNICI NA PRAGU OTKRIĆA ZA IZLEČENJE KARCINOMA

Pacijenti koji boluju od raka imaju šanse da budu uspešno izlečeni novom metodom.

 

Novi tretman u lečenju raka pluća može da dovede do toga da se pojedine vrste raka pluća doslovno istope i znatno produžava život pacijenta.

 

Rezultati istraživanja saopšteni su na godišnjem zasedanju američke Asocijacije za istraživanja raka u Čikagu. Ovo je do sada najveća pobeda u oblasti imunoterapije, koja je korišćena u lečenju oblika raka koji su veoma napredni. Tretman radi tako što pojačava imuni sistem koji onda mnogo bolje napada ćelije raka.

 

Kada je ova terapija primenjena na pacijentima koji boluju od raka pluća, primećeno je da oni žive znatno duže. 600 pacijenata primilo je kombinaciju hemoterapije i imunoterapijskog leka zvanog Kejtruda, piše nypost.com. Pacijenti koji su primili imunoterapiju imali su 51 odsto manje šanse da umru kada prime i hemoterapiju od onih koji su dobili samo hemoterapiju.

 

Prema drugom istraživanju, samo jedan od 20 pacijenata koji su uzeli imunoterapijski lek Opdivo pre operacije umro je od raka.

 

“Mislim da će imunoterapija da napravi veliku razliku vremenom u lečenju raka. Imaćemo veliki porast preživelih u narednih 20 godina, što je bilo jako teško prognozirati pre 10 ili 15 godina”, rekao je doktor Bendžamin Nil direktor Centra za rak Laura u Isak Perlmuter. Doktor Roj Herbst specijalista pulmolog u Centru za rak Jejl slaže se sa kolegom. “Kada hirurg otvori pacijenta može da vidi kako se rak praktično istopio. To je neverovatno! Pojeden je kao da je tuda prošao Pakman, što je verovatno roler koster koji izaziva imuni system”, rekao je doktor Herbst.

 

Istraživači su bili oprezni da ovo otkriće još uvek ne zovu lekom za rak. Potrebno je još studija kako bi se dokazalo da se ovako tretiran rak ne vraća. Lekovi su pored svega toga preskupi jer tretman košta čak 100.000 dolara godišnje. Ovo otkriće je veoma obećavajuće za pacijente koji se bore protiv raka pluća koji je najsmrtonosniji oblik raka na svetu. Doktor Nil je dodao da još uvek nije gotovo i da rak nije izlečen, ali da je napravljen veliki pomak ka tome.

 

Izvor: telegraf.rs